Over dementie
Bij dementie gaan de hersenen geleidelijk minder goed werken. Door deze achteruitgang is het mogelijk dat het normale leven niet meer mogelijk is. De persoon met dementie heeft steeds meer hulp nodig bij alledaagse dingen, boodschappen doen of koken.
Naarmate de ziekte vordert, verliest iemand met dementie steeds meer de regie over zijn leven: hij wordt steeds afhankelijker van de hulp van anderen. Bij sommige mensen kan de achteruitgang heel snel verlopen, terwijl anderen nog jarenlang een relatief gewoon leven kunnen leiden (Psychopraktijk, 2013).
Dementie is een ouderdomsziekte en komt voornamelijk voor op oudere leeftijd. De kans dat iemand in zijn leven dementie krijgt is 20 procent. Voor vrouwen ligt dit percentage zelfs op 30 procent. De oorzaak van de ziekte is onbekend, maar bij ongeveer 5 procent van de gevallen speelt erfelijkheid een rol.
In Nederland zijn er nu ongeveer 250.000 mensen met dementie, dit aantal zal in de komende decennia sterk stijgen als gevolg van de vergrijzing. Maar ook jongeren kunnen deze ziekte krijgen. Van het totale aantal mensen met dementie zijn er ongeveer 12.000 jonger dan 65 jaar (Geheugensteunpunt, z.d.).
Maak jouw eigen website met JouwWeb