Opnameprocedure
De verzorging van iemand met dementie kan op een gegeven moment te zwaar worden. Opname is dan meestal de enige mogelijkheid. Opname in een verpleeghuis of kleinschalige woonvoorziening is meestal een moeilijke beslissing en het is een ingrijpende gebeurtenis voor de persoon met dementie, maar ook voor zijn partner, familie en vrienden die de zorg aan anderen moet overlaten. De volgende informatie komt uit Als thuiswonen niet meer gaat (Alzheimer Nederland, 2018), waarin de opnameprocedure voor mensen met dementie van thuissituatie tot verpleeghuis wordt besproken.
Stap 1: de opname aanvragen
Om te bepalen of een persoon met dementie recht heeft op langdurig verblijf, moet een indicatie worden aangevraagd bij Centrum indicatiestelling zorg (CIZ). Deze indicatie kan worden aangevraagd door de persoon zelf of door een gemachtigde (partner of een professionele zorgverlener, zoals een casemanager).
Het CIZ beoordeelt de ernst van de dementie, de mate van hulpbehoevendheid en de mogelijkheden om de persoon met dementie thuis te verzorgen.
Na een positief advies stuurt het CIZ het indicatiebesluit naar de persoon met dementie en naar het Zorgkantoor. Hier wordt geregeld dat de zorg die nodig is, ook geboden wordt.
Stap 2: Aanmelding bij het verpleeghuis
Binnen zes weken na de aanvraag bij het CIZ krijgt men schriftelijk bericht of de persoon met dementie in aanmerking komt voor opname. Als dit het geval is, kan men zich aanmelden bij het gewenste verpleeghuis van hun keuze. Naasten van de persoon met dementie kunnen hierbij helpen.
Er is een verschil tussen grootschalige verpleeghuizen of kleinschalige verpleeghuizen. Bekijk de voor- en nadelen van deze verpleeghuizen op deze site. Ook staat hier verder vermeldt hoe men de definitieve keuze kan maken.
Stap 3: voorbereiding op de opname
Na aanmelding is er een voorbereidend gesprek in het verpleeghuis. Er wordt informatie verzameld en u kunt vragen stellen.
Samen met het verpleeghuis wordt er een zorgplan opgesteld. Deze is gemaakt op basis van dagelijkse gewoonten en activiteiten van de persoon met dementie. In het zorgplan staat ook wat iemand nog zelf kan, waar hij hulp bij nodig heeft, welke hulp de familie biedt en wat vrijwilligers doen.
Voor het verblijf in een verpleeghuis betaalt u een eigen bijdrage. De rest van de opname vergoedt de Wet langdurige zorg (Wlz). Het Centraal Administratiekantoor (CAK) berekent en incasseert uw eigen bijdrage. Wilt u uw eigen bijdragen berekenen? Ga dan hier naar de website van het CAK.
Stap 4: de opname
De opname en de eerste weken in het verpleeghuis zijn een spannende periode. Het is een nieuwe omgeving, waar opnieuw gewend moet worden aan de nieuwe gang van zaken. Tijdens het opnamegesprek wordt er gevraagd naar allerlei persoonlijke dingen om de persoon met dementie zo goed mogelijk te begeleiden en zich thuis te laten voelen.
Op de dag van de opname wordt er kennis gemaakt met het huis en de bewoners. Er wordt informatie gegeven over de regels, de dagindeling, bezoektijden en het wassen van kleren. De partner of familie kan een grote steun zijn door het vertrouwd maken met de nieuwe woonomgeving.
Stap 5: het verpleeghuis
Een psychogeriatrisch verpleeghuis biedt langdurige zorg aan mensen met dementie. Elke afdeling is in huiselijke sferen ingericht met gezamenlijke huiskamers waar bewoners overdag samen kunnen verblijven. Er worden hier ook gezamenlijke activiteiten gehouden. Iedere bewoner heeft zijn eigen kamer met persoonlijke spullen. Het is belangrijk dat de persoon met dementie zich thuis voelt in het verpleeghuis.
De partner of familie mogen op bezoek komen. Het draagt bij aan de persoonlijkheid van de persoon met dementie, omdat hij vertrouwd wordt aangesproken. Hij herkent een vertrouwde stem of geur.
Maak jouw eigen website met JouwWeb